Колонката на редактора: фината линия между запазването и просенето

Колонката на редактора: фината линия между запазването и изпробването 1

Инструменти, торове, разсад, строителни материали, помощ на работниците, данъци, вноски ... Да си летен жител в днешно време не е толкова просто. Търсим вратички, споделяме трикове, правим всичко възможно да спестим стотинки и рубли, а понякога стигаме твърде далеч.

Преди много години, ставайки любовница на огромен, както ми се струваше тогава, сайт, бях принуден да спестя от всичко. Трябваше да се изгради и довърши къщата, да се огради територията от бездомни кучета, да се пробие кладенец, да се монтира септична яма ... И аз също отчаяно исках да оформя градина и да украся всичко, до което стигат ръцете ми. И в тази ситуация аз, като мнозина, отидох за съвет в Интернет. "За колко прекрасни открития имаме" ... (в).

На повечето тематични форуми те посъветваха да влачат цветя, изхвърлени от съседите, автомобилни гуми, стари мебели и много други противоречиви вещи към сайта. И толкова много съвети бяха посветени на използването на пластмасови бутилки - думи не могат да предадат.

И въпреки това ми се стори, макар и интуитивно, че има нещо лошо в това. Излизаме от града, за да си отдъхнем от излишното, да сме насаме с природата и ще е по-добре, ако е празен на мястото, отколкото претрупан. Къде е фината граница между спасяването и предателството?

• Графа на редактора: фината линия между запазването и просенето 2

Поръчайте материали на едро, но не в столицата, а в малък град. Къщата ни се намира в селото, от което еднакво стигаме до столицата и до малък град. Триони, работилници за производство на плочки и мебелни работилници са там и там. Но е интересно - във второто, самият материал и доставката винаги са по-евтини. Освен това, дори ако сега се нуждаете от дузина дъски на рафтовете с книги, има смисъл да мислите напред. И ако този сезон искате да добавите високи гребени и да подгънете тавана в гаража, няма смисъл да „разпространявате покупката“ няколко пъти, по-добре е да вземете всичко наведнъж и да го поставите на сайта до подходящия момент.

За да установите отношения със съседите не само на сайта, но и по цялата улица. Имахме късмет и трактор, шофьор, електротехник и шивачка живеят с нас на улицата. Това означава, че винаги можете да получите квалифицирана помощ, без да оставяте собствената си ограда на повече от сто метра.

Възползвайте се максимално от даровете на природата. В близост до нашия сайт има гора, или по-скоро имаше гора, която преди няколко години беше съборена от ураган. Там намирам необичайни корнишони за вътрешна украса, копая момина сълза и диви ягоди за цветна градина, събирам калдъръмени камъни по ръба на пътя за украса на цветни лехи.

Не се страхувайте да размножавате многогодишни растения. Резници, корени, клонки, семена - постоянно имам посадъчен материал във всичките си джобове. И на сайта не може без "детска градина", където всички тези трохи се превръщат в пълноценна градинска украса.

И, разбира се, не се опитвайте да вземете всичко в една ръка. В крайна сметка, правенето на градина от снимка в един сезон е възможно само с огромна еднократна финансова инфузия. Не е ли по-добре да не разкъсвате вените, а постепенно да преобразувате земята и жилищата, като я довеждате до съвършенство и разполагате с резерв време за планиране и мечти.

Всичко това обаче не ми пречи да стоя всяка година с празен портфейл в детска стая или на строителен пазар и да разбирам, че всичко, „придобито от преумора“, отново се харчи за рядка разновидност или добра лопата. Затова изказвам специална благодарност на тези, които споделят тайните си на спестяване и ви казвам как да планирате бюджета си рационално и да прилагате летните си къщи без разписки с дължина половин метър.

Кажи ми

аз (и всички наши читатели) относно техните методи за спестяване, хакове и тайни за живот, както и най-добрите съвети ще бъдат включени в новия ни месечен раздел.
Споделете в социалните мрежи:
Изглежда така